ERTUĞRUL GAZİ İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ

04.01.2024 333

 

04-01-2024Saygıdeğer Velilerimiz, Sevgili Öğrencilerimiz;

Bu sayfada sizlere Rehberlik Servisinin çalışma prensibi ve ilkeleri hakkında açıklayıcı bilgiler sunarak, servisimizden elde edeceğiniz yararı en yüksek düzeye çıkarabilmeyi planlamaktayız. Umuyoruz ki verdiğimiz bilgiler sayesinde Rehberlik Servisinin amacı, işleyişi ve yararları konusunda sizlerde bir fikir oluşturabiliriz. 

Rehberlik Nedir ? 

Rehberlik Servisi Hizmetlerini anlayabilmek için öncelikle "Rehberlik" kavramının ne demek olduğuna bakmak yararlı olacaktır.

Rehberlik bireyi tanımak, bireyin kendini tanımasını sağlamak, karşılaştığı problemlere karşı problemleri çözebilme becerisi kazanması sağlamak, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yapacağı çalışmalarla istediği yönde kendisini geliştirmesini sağlamak, uyum becerilerini geliştirmesini sağlamak gibi konularda bireye sunulan profesyonel ve sistematik hizmetlerin tümüdür. 

Rehberlik Hizmetleri Kimlere Yöneliktir ve İşleyişi Nasıldır ? 

Rehberlik Hizmetleri yararlanmak isteyen tüm öğrencilere ve velilere yöneliktir. Rehberlik Servisimiz Uyum problemleri, başarısızlık, sağlıklı yaşam, teknoloji ile yaşam, zaman yönetimi gibi probleme yönelik konularda hizmet vermektedir. Bunun yanında ortada bir problem olmaksızın kendini geliştirmek, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda çalışmalar  yapmak isteyen öğrencilerimiz de rehberlik servisinden yaralanabilir. 

Rehberlik Servisinde "Gönüllülük" esası bulunmaktadır. Rehberlik Servisine başvuran bireyin yarar sağlama amacı gütmesi ve kendi isteği doğrultusunda başvurmuş olması gerekmektedir. 

Bir diğer ilkemiz ise "Koşulsuz Kabul ve Saygı" olarak adlandırılır. Rehberlik Servisinden yararlanmak isteyen bireyler tercihleri, tutumları gibi bireye özgü özellikleri ne şekilde ve nasıl olursa olsun kabul edilir ve saygıyı hakediyordur. 

Rehberlik Hizmetlerinde "Gizlilik" esası bulunmaktadır. Bu Rehberlik Servisinde üzerine konuşulan konular ve/veya problemlerin Rehberlik Servisinden dışarı çıkmaması anlamına gelmektedir. Bireyin izni alınmadan görüşme konusu veya içeriği hakkında dışarıya herhangi bir bilgi verilmez. 

Rehberlik Servisimiz bu ilkeler doğrultusunda çalışarak servisimize gelen öğrenci, öğretmen ve veliler ile güven ilişkisine dayalı bir görüşme gerçekleştirmeyi amaçlar.

Rehberlik Servisi tek yönlü bir yardım hizmeti sunmamaktadır. Bireyin yapmadığı/yapamadığı şeyleri onun yerine yapmak, ihtiyaçlarını karşılamak veyahut "bu şekilde yapacaksın" tarzında bir direktif vermek rehberlik hizmetleriyle bağdaşmamaktadır. Rehberlik Hizmetleri daha çok, bireyin var olan bir konuya başka açılardan bakabilmesini sağlar. Kendini daha iyi tanıması yolunda yardımcı olur. Birey ile neden sonuç ilişkisi üzerine paylaşımlarda bulunur. Ancak en nihayetinde kendini tanıyacak olan, başka açılardan bakan, başka çözüm yolları sunan ve bu çözüm yollarından birini seçerek uygulamaya koyan yine bireyin kendisidir. 

Böylelikle kendini; problem çözme, farklı bakış açıları oluşturma, uyum sağlama, kendini tanıma konusunda geliştiren birey, kendini gerçekleştirme yolunda ilerliyor olacaktır. Bu da kendini tanıyan, olduğu gibi kabul eden, geleceğe dönük bir kişiliğin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. 

Ertuğrul Gazi İlkokulu Rehberlik Servisi olarak rehberlik hizmetlerinden yaralanmak isteyen tüm öğrenci, veli ve öğretmenlerimizi bekliyoruz. Rehberlik Servisinin işleyişi, hizmetlerimiz ve diğer tüm konularda bilgi almak ve iletişime geçmek için ; 

 Hakan ÇOLAK                                                        Musa KARAMEŞE

      0 (507) 074 35 05                                                                                                                        0(531) 485 45 62